Jaké bylo setkání Trignis 2022?

Neuvěřitelné se stalo skutečností, po dvou letech kovidových restrikcí se nám podařilo uspořádat již třetí ročník celostátního skautského vzdělávacího setkání Trignis. Ve dnech 4. – 6. března jsme, tentokrát, zaplnili Arcibiskupské gymnázium na Náměstí Míru v Praze. Tématem letošního Trignisu byl Skauting, duchovní život a vlastenectví. Sama ze sebe musím říci, že ve stínu války na Ukrajině, to bylo téma více než aktuální.

Páteční večer zahájil bratr Roman Šantora – Bobo s přednáškou „Český skauting v první republice“. Bobo nám pomocí dobových fotografií a dokumentů přiblížil, jak skautovali naši předchůdci po vzniku republiky. Následovala přednáška herce Činoherního klubu Ondřeje Vetchého – „…duší i tělem být připraven pomáhat vlasti…“. Ondřej dokázal svým vystoupením vzbudit pozornost, jeho životní postoj a hodnoty se s těmi našimi skautskými opravdu hodně prolínají.

Po vydatné snídani jsme se již naplno mohli vrhnout do dalšího nabitého dne. Vybrat to nejzajímavější je hodně těžké, a tak se soustředím hlavně na dopolední přednášky.

Duchovní úvod dne, pro nás připravil, pod názvem „Lano víry“, seniorátní farář Karel Müller, kterého jistě znáte z Youtube z cyklu Pastoral Brothers. Úryvkem ze své „Boží knihy“ jistě uchvátil nejen mne.

Následovala přednáška Eduarda Stehlíka, vojenského historika, spisovatele a skauta, „80 let od operace Atropoid“. Byl to velmi poutavý výlet do naší historie a jejího odkazu dnešních dnů.

O spravedlnosti v naší západní společnosti mluvila Kristýna Koldinská, profesorka Právnické fakulty UK. Téma „Gender a menšiny – spravedlnost na papíře a ve skutečnosti“ nás určitě přimělo k hlubokému zamyšlení. Její myšlenky, názory a náměty jsou rozhodně využitelné nejen v běžném, nebo pracovním životě, ale také v našich skautských střediscích a oddílech. Je velmi důležité jak spravedlnost vnímáme, jak ji uplatňujeme ve svých životech a jak jí učíme při skautské výchově naše mladší sestry a bratry.

Skvělý oběd v jídelně gymnázia, jistě přišel všem vhod. I když od Minewakana by to bylo jistě o chloupeček lepší J.

Odpolední program zahájil teolog a profesor Tomáš Halík. V přednášce „Odpovědnost za společnost a duchovní život“ jsme se dozvěděli, jaké otázky a požadavky klade poctivý duchovní život na občanskou odpovědnost.

Sobotní podvečer již patřil více jak dvaceti různým worshopům s nejrůznějšími tématy. Jen namátkou vybírám: „Osobní duchovní život vůdce“ – Jan Pečený Neptun, „Čtyři přístupy k učení“ – Martina Skaličková Boxtra, „Estetická výchova dětí prakticky“ – Josefína Šišáková Fína, nebo „Nová formulace ideje vlčat a světlušek“ – Ondřej Vokál Vokin, či „Práce se slibem po slibu“ – Jiří Zajíc Edy.

Večerní koncert folkové kapely Marien, byl skutečně jedinečný, už jen proto, že jsme měli možnost slyšet premiéru jejich nové písně Ó synku můj (pro Ukrajinu).

Duchovními tématy samozřejmě pokračovalo i nedělní dopoledne. Ráno zahájil každý dle svého uvážení Bohoslužbou s bratrem Křiklounem, nebo Dobroslužbou s bratrem K4.

Následovali přednášky, jakoby přesně napasované do současného dění. „Je to náš osud“ o vlastenectví a smyslu českých dějin od Pavla Hoška – Rebbe a „Kdo je můj bližní?“ o ideologické nenávisti a předsudcích od Kateřiny Lachmanové.

A pak už nás čekalo jen slavnostní zakončení, úklid, loučení a těšení se na další skvělý ročník 2023.

A můj postřeh na závěr? Duchovní životy žijeme všichni, bez ohledu na naši osobní víru, či nevíru. Duchovno samo o sobě je skautskými myšlenkami prostoupeno, možná více, než jsme schopni si vůbec uvědomit. Zavírat dveře před duchovní výchovou, je to nejhorší, co můžeme sobě a skautingu udělat.

 

Šárka – středisko Jestřáb Chodov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *