Trignis = Skauting a spiritualita

O víkendu 1. až 3. března ožilo Salesiánském divadlo v Praze Kobylisích skoro pěti stovkami vědoucích dětí a mládeže. Dali si tu totiž na semináři Trignis sraz skauti z celé republiky. Čekaly je tu přednášky, debaty rozhovory, pracovní díly, možnost bohoslužby i meditace, koncert folkrockové kapely i promítání dokumentu s účastí jeho režiséra. A za tím vším osobnosti, které skutečně „táhly“ – Tomáš Halík, Václav Malý, Jiří Grygar, Daniela Drtinová, Ladislav Heryán, Břetislav Rychlík, Pavel Fischer – i ty, které tak známé nejsou, ale o to milejším překvapením pro účastníky byly: Květa Princová, Pavel Hošek a Alex Bernardová.

Skauting vytváří v českých poměrech unikátní prostředí, kde se mohou přátelsky sejít křesťané i nekřesťané ve společném úsilí při hledání nejlepších cest jak chlapce a děvčata nadchnout pro službu Pravdě a Lásce, jak posilovat jejich kompetence pro její úspěšné uskutečňování v životě a dodávat jim naději, že taková životní orientace je pro ně tím správným celoživotním programem.

Seminář Trignis pro tuto jejich činnost nabídl přítomným vedoucím rozsáhlou inspiraci. Zmíním se hlavně o pěti programech, které tento záběr dobře dokumentují a současně ve zpětné vazbě účastníků byly hodnoceny jako zvlášť přínosné. Předně prof. Pavel Hošek, religionista ETF UK a viceprezident ČKA, v přednášce na téma Evangelium podle Jaroslava Foglara přesvědčivě ukázal, jak celoživotním úsilím tohoto spisovatele knih pro mládež prozařovala touha „pomáhat při vedení mládeže k dobru“, čímž vytvořil prakticky kompletní systém spirituální formace, která u nás ovlivnila miliony lidí nezasažených nabídkou tradičních církví. Daniela Drtinová, dnes známá z internetové televize DVTV, doslova uchvátila přítomné svým svědectvím o touze proměnit redaktorskou práci ve skutečnou službu Pravdě, která nakonec ji samotnou dovedla v dospělém věku ke křesťanské konverzi. Vysoce ceněný byl workshop zaměřený na rozvoj duchovního života dětí v oddílech, kde nelze předpokládat u dětí křesťanskou zkušenost. Skauting tak v našich poměrech nabízí pro mnoho dětí a mladých lidí církevně nezprostředkovanou možnost duchovní cesty, jaká by jim bez něj zůstala uzavřená. Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, rovněž skaut, zprostředkoval svým workshopem živý příklad toho, jak skauting podporuje skutečnou občanskou zodpovědnost. Dvojice Václav Malý a Tomáš Halík pak v mnou moderovaném rozhovoru realisticky, a přitom s nadějným výhledem hodnotila možnosti křesťanství u nás i v Evropě s ohledem na nadcházející období.

Jiří Zajíc – Edy

článek pro Katolický týdeník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *